Mindervalideruimte, luie trap en verplaatsbare zwembadlift na renovatie Zwembad Veenhuizen
Stichting Zwembad Veenhuizen: “Wij willen er zijn voor iedereen”
Het mag dan een kleinschalig zwembad zijn in Veenhuizen, de plannen zijn dat zeker niet. Niet alleen wordt er momenteel een grote renovatie uitgevoerd, ook de toegankelijkheid wordt groots aangepakt.
Het bad dat in de jaren ‘30 van de vorige eeuw werd gebouwd is aan een grondige renovatie toe. De laatste grote opknapbeurt was in de jaren ‘90 nadat het bad overgenomen werd door de Stichting Zwembad Veenhuizen. Nu – na 3 jaar van lobbyen en regelen van subsidies en sponsering – zijn de werklui echt van start.
“We zitten volop in de renovatie”, vertelt Hetty Koning, Voorzitter Stichting Zwembad Veenhuizen. “Het bad is leeggepompt en we pakken het groots aan. Alles wordt nu gerepareerd en vernieuwd. Nieuwe vloeren, wanden, tegels, paden, aansluitingen en buizen. Niks wordt onberoerd gelaten. Daarbij grijpen we dit moment aan om ook de toegankelijkheid te verbeteren. Wij willen er namelijk zijn voor iedereen. Dan moet je daar ook in faciliteren. Deze renovatie geeft ons die kans.”
Toegankelijkheid is noodzaak
“Wij zien de noodzaak voor sommige mensen om een aparte ruimte te hebben waar ze zich met meer bewegingsvrijheid kunnen omkleden en douchen. Want als je lichamelijke en/of geestelijke problemen hebt, dan is een klein badhokje van één bij één niet te doen. Er is meer ruimte nodig met de juiste aanpassingen. Om die reden bouwen we nu een mindervalideruimte met extra grote kleedruimte, douche en toilet.”
“Als je lichamelijke en/of geestelijke problemen hebt, dan is een klein badhokje van één bij één niet te doen”
“Ook komt er een nieuwe luie trap. Hiermee kun je op een minder inspannende manier in of uit het bad lopen. Deze was er al, maar van hout en echt aan vervanging toe. Daar krijgen we nu een mooie roestvrijstalen versie van. Verder komt er een verplaatsbare zwembadlift, maken we het terrein rondom het bad beter toegankelijk en kijken we naar de mogelijkheid voor een invalide parkeerplek.”
Iedereen is ook echt iedereen
“Inclusiviteit betekent voor ons dat iedereen met een veilig gevoel moet kunnen komen zwemmen. En daarbij maakt je uiterlijk, je leeftijd, fysieke of mentale gezondheid, seksuele geaardheid, sociale positie of waar je vandaan komt niet uit. Iedereen is ook echt iedereen! Maar we trekken het graag breder. Zo werken we tijdens de renovatie bijvoorbeeld samen met De eerste wijk. Een lokaal sociaal agrarisch bedrijf dat o.a. groenvoorziening combineert met werkgelegenheid voor diverse doelgroepen. Zo komen medewerkers vanuit o.a. Bureau Halt, de reclassering en het COA.”
“Wij zijn weliswaar een zwembad ín Veenhuizen, maar niet alleen een zwembad vóór Veenhuizen”
Dobberen zonder drukte
“Ook in ons zwemaanbod willen we toegankelijker zijn. Zo spelen we momenteel met het idee om een vast uurtje speciaal open te gaan voor diegene die het nodig heeft om met wat extra rust en ruimte komt zwemmen. Buiten de reguliere openingstijden. Dit hebben we vorig seizoen al een aantal keer incidenteel gedaan, maar we kijken of er genoeg animo is om dit wekelijks te doen. En daarbij nodigen we iedereen uit die zich aangesproken voelt. Uit Veenhuizen, maar zeker ook daarbuiten. Want wij zijn weliswaar een zwembad ín Veenhuizen, maar niet alleen een zwembad vóór Veenhuizen”, sluit Hetty af.