Onze voorzitter Diederik in het Dagblad van het Noorden
Lees hier het artikel in het dagblad. Artikel is uitgeschreven onder de foto van het artikel.
Noordenveld in top 10 meest toegankelijke gemeenten.
Diederik (50) uit Norg zet zich in om drempels te overwinnen
Artikel: Rens Dijkstra in Dagblad van het Noorden
Te zien op de foto: Diederik Wierenga bij de nieuwe gemakkelijk te bedienen vluchtdeuren in het dorpshuis in Peize.
Foto door: Peter Wassing
De gemeente Noordenveld valt binnen de top tien in de verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland. Diederik Wierenga, voorzitter van Toegankelijk Noordenveld, zet zich hier hard voor in.
„Ik maak even een foto”, zegt Diederik Wierenga (50) uit Norg, voorzitter van Toegankelijk Noordenveld, wanneer hij ziet dat de drempel na het openen van de nooddeur te hoog is in het dorpshuis van Peize. „Dit is een zaak om te bespreken.”
Hij heeft het er maar druk mee. Wierenga adviseert de gemeente Noordenveld om toegankelijker te worden. De foto van de te hoge drempel stuurt hij naar de beleidsmedewerker inclusie.
Herseninfarct
Wierenga weet hoe belangrijk toegankelijkheid is. Hij kreeg in 2009 een herseninfarct. „Door te sporten en bewegen ben ik hersteld. Sporten is belangrijk, maar dan moet je wel het gebouw in kunnen komen. Daar zet ik ook op in. Bovendien is sporten niet alleen goed voor je fysieke gesteldheid. Het gaat ook om de sociale contacten.”
Sinds 2019 zet hij zich in namens Toegankelijk Noordenveld. De stichting heeft al een en ander voor elkaar gekregen. Mede dankzij de stichting is Noordenveld met negen andere gemeenten door naar de tweede ronde van de jaarlijkse verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland. Ook tijdens de verkiezingen van 2021 bereikte Noordenveld de top tien.
Drempels verwijderd
„Sinds een aantal maanden zijn hier automatische deuren”, zegt Wierenga trots, als hij het dorpshuis in Peize binnenloopt. „Eerder was het dorpshuis moeilijk te betreden met een rolstoel. Er stond een paal met een knop die je zelf moest bedienen. Dat was onhandig voor mensen in een rolstoel.”
Dankzij de inzet van Wierenga is in vrijwel ieder dorpshuis in de gemeente een automatische deur. Daarnaast worden drempels verwijderd bij nooddeuren zodat ook mensen met een rolstoel zelfstandig het gebouw kunnen verlaten en is op verschillende plekken een verbeterd rolstoeltoilet gekomen.
Ook bij sportaccommodaties zijn aanpassingen gedaan. In Veenhuizen is er een verrijdbare stoel waar je het zwembad in kan en in Peize zijn bij het zwembad en de voetbalvereniging hellingen lager gemaakt.
Oude inwoners
De aanpassingen zijn hard nodig, stelt Wierenga. „Noordenveld heeft veel oude inwoners. Veel ouderen willen zelfstandig zijn, maar dan moet je wel overal kunnen komen.”
Zijn grote doel is de gemeente volledig toegankelijk maken. „Maar dat is een utopie. Het probleem is: als we de ene drempel overwonnen hebben, dan dringt de volgende zich alweer aan.”
Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland
Tot 30 september kan er gestemd worden op een van de gemeenten in de top 10. De drie gemeenten met de meeste stemmen gaan vervolgens door naar de finale, waarin ze beoordeeld worden door een vakjury.